کلینیک درمانی روان آرام
0991-020-2488

خیانت

راهنمای مطالعه

خیانت

از مهم ترین مسایل عاطفی ای که برای هر شخصی ممکن است پیش بیاید خصوصا در زندگی زناشویی، خیانت است. در این مقاله قصد داریم خیانت را بررسی نماییم.

 خیانت چه معنایی دارد؟

معنای اصلی خیانت، شکستن عهد و پیمان وفاداری است که شرکای عاطفی با یکدیگر بسته اند‌. تفاوتی ندارد که این عهد میان زوجینی که ازدواج کرده باشند بسته شده باشد و یا زوج هایی که عاشق هم باشند و حتی می تواند یک فرض ناگفته در رابطه باشد.

خیلی وقت ها حتی این امر در ابتدای رابطه ها غیر قابل باور و دور از ذهن می باشد اما باید دانست که، متاسفانه رایج بوده و ممکن است اتفاق بیافتد.

هنگامی که شخصی متوجه می شود به او خیانت شده است، سوالات زیادی در افکارش ظاهر می گردد از جمله، چرا این اتفاق برای من افتاد؟ آیا باید به این رابطه ادامه داد یا خیر؟ این رابطه قابلیت بازسازی و فراموش شدن را دارد؟

انواع خیانت

شاید خیلی از افراد ندانند که خیانت هم دارای انواع مختلفی است که در ادامه به ۵ مورد از آن اشاره خواهیم نمود:

  1. خیانت فرصت طلب

زمانی این خیانت اتفاق می افتد که فرد، شریک عاطفی یا زندگی خود را عاشقانه دوست دارد اما تمایلات جنسی، وی را به سوی دیگری سوق می دهد. اصولا این مدل از خیانت ها نشئت گرفته از موقعیت ها و فرصت هایی که با شرایطش ارتباط دارد صورت می گیرد همانند زمانی که فرد تحت تاثیر الکل و یا مواد مخدر قرار می گیرد.

در این مورد روانشناس اجتماعی ترزا دی دوناتو می گوید: هر خیانتی از پیش تعیین شده و ناشی از نارضایتی از رابطه فعلی نیست، شاید افراد در موقعیتی قرار بگیرند که پیش بینی آن را نمی کردند. هر چه فرد بیش تر عاشق شریک زندگی خود باشد، احساس گناه و عذاب وجدان او بیش تر خواهد بود.

  1. خیانت اجباری

ترس از طرد شدن توسط جامعه دلیلی برای خیانت از نوع اجباری می باشد.

در این نوع خیانت، فرد این تصور را در ذهن خود دارد که، اگر در برابر درخواست جنسی دیگران مقاومت نماید، به ترد شدن او از اجتماع منجر خواهد شد.

این نوع از افراد حتی ممکن است به شریک احساسی یا همسر خود احساس عشق، دلبستگی و میل جنسی زیادی هم داشته باشند اما به دلیل تایید شدن از سوی دیگران و اجتماعی بودنشان، خیانت را انتخاب می کنند.

در این موارد این امکان وجود دارد که فرد برای تایید شدن خود، خصوصیات اخلاقی و رفتاری که نشان می دهد با واقعیت خودش متضاد باشد. یعنی این اشخاص مرتکب خیانت می شوند اما، خود واقعیشان با این کار مخالف است و تنها دلیلش تایید شدن و مورد توجه واقع شدن می باشد.

  1. خیانت عاطفی ( عشقی)

با توجه به گفته ی دی دوناتو که گفته است: گاهی اوقات وجود یک نقص عاطفی و یا نقص های دیگر در یک رابطه، افراد را به داشتن روابط خارج از چارچوب تحریک می کند.

در صورتی که فرد به شریک زندگی یا همسر خود وابستگی عاطفی کمی داشته باشد، این نوع خیانت اتفاق میافتد.

در این حالت هر کدام از طرفین زوج به شخصه به ازدواج خود ممکن است متعهد باشند و به وظایف خود عمل کنند اما به سبب صمیمت کمی که بین آن ها است، برخی از آن ها سعی دارند که رابطه ای صمیمی، عاطفی و حتی عاشقانه را با شخص دیگری تجربه کنند. در این حالت است که به احتمال زیاد، به دلیل تعهدی که هنگام ازدواج داشته اند مانع از ترک شریک زندگی (همسر) می شود.

خیانت عاطفی نه تنها برای فردی که خیانت کرده است بلکه برای شخص سوم هم ناراحتی و رنج به همراه دارد، به همین دلیل اینگونه رابطه ها دوام زیادی نخواهند داشت.

  1. خیانت تضاد عاشقانه

زمانی این مدل از خیانت اتفاق خواهد افتاد که شخص در یک زمان، دارای حس عشق و میل جنسی، نسبت به بیشتر از یک نفر باشد.

بیش تر انسان ها این ذهنیت عالی را دارند که هر شخص در هر زمان فقط یک عشق واقعی دارد، اما ممکن است فردی باشد که عشق و احساس واقعی و جدی را در یک زمان، برای چند نفر تجربه کند اگر چه داشتن احساس عشق از نظر احساسی  در یک بازه زمانی برای چند نفر امکان پذیر خواهد بود اما دارای پیچیدگی های بسیاری بوده و در نتیجه فرد دچار اضطراب و استرس فراوانی خواهد شد.

در این موارد فرد سعی و تلاش می کند که اطرافیان دچار آسیب نشوند، اما همه افرادی که در این رابطه دخیل هستند، دچار آسیب خواهند شد.

  1. خیانت یاد آور

خیانت یاد آور زمانی رخ می دهد که فرد به یک رابطه ای تعهد دارد اما به شریک زندگی خود هیچگونه احساس یا عاطفه ای ندارد. همچنین در این گونه موارد میل جنسی، عشق یا دلبستگی ای هم وجود نخواهد داشت و تنها حس موجود در این رابطه، احساس تعهد می باشد که زوجین را در کنار یکدیگر قرار داده است.

دی دوناتو در این خصوص. می گوید: نبودن عشق و علاقه و همچنین عدم تعهد نسبت به شریک زندگی فعلی، هر دو با احساسات مربوط به نارضایتی از روابط مرتبط است.

چرا کسی خیانت می کند؟

همه خیانت ها با یکدیگر تفاوت دارند و علت های مختلفی هم دارند. با اینکه دانستن علت خیانت شریک زندگی، مشکلی را حل نمی کند و فردی که خیانت دیده را آرام نمی کند، اما ممکن است با دانستن علت آن موقعیت ها، رفتار ها و اتفاقات را بسنجد و با استدلال های عقلانی خود آن را توجیه کند تا از سردرگمی و پریشانی اش تا حد کمی، کاهش دهد. همچنین با دانستن دلیل خیانت، به فرد خیانت شده کمک می شود تا عملکر مناسب و مطمئنی نسبت به موقعیت داشته باشد، چه قصد ادامه و بازسازی رابطه را داشته باشد و چه تصمیم به جدایی و طلاق بگیرد.

عوامل فراوانی در خیانت تاثیرگذار هستند و دلایل بسیار زیادی وجود دارد که فرد خیانت کار به ارتباط برقرار کردن و ایجاد صمیمیت و عشق با شخصی خارج از زندگی زناشویی بپردازد اما برخی عوامل وجود دارند تا به انجام این کار دامن زده و احتمال انجام آن را افزايش دهند. این عوامل به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

  1. عوامل زناشویی

شرایط و عامل هایی مثل مشکلات مالی، عدم ارتباط گیری مناسب، چه از لحاظ فیزیکی و چه احساسی، نبود احترام متقابل، کمبود سازش و از خودگذشتگی زوجین و … از جمله این موارد هستند که در امر خیانت تاثیر می گذارند.

  1. عوامل فردی

یک قانون کلی وجود دارد که، یک رابطه ممکن است ازبین برود و آن هم وجود دو نفر و دلیلی که از هر دو سو وجود دارد، می باشد. اما در بعضی از موارد تنها علت های فردی در افزایش خیانت موثر می باشد که شامل موارد زیر می باشند:

  • اعتیاد

اعتیاد داشتن به هر چیزی، احتمال خیانت را افزایش می دهد مثل مصرف و اعتیاد داشتن به مواد، الکل، قمار و… . خصوصا اعتیاد داشتن به الکل که حس بازدارندگی افراد را کاهش داده و باعث می شود شخص از مرز خیانت گذر کند.

  • سبک دلبستگی

از جمله مواردگی که با دلبستگی ارتباط دارند همانند دوری از دلبستگی، اطمينان نداشتن جهت دلبستگی یا حتی اختلال در ایجاد صمیمیت، عواملی هستند که بر امر خیانت تاثیر می گذارند. همچنین یک عامل محرک در خیانت هم می تواند عدم اعتماد به نفس باشد.

  • آسب ها و تجربه های دوران کودکی

وجود برخی آسیب ها و تجربیات در دوران کودکی مثل آسیب جسمی، تجاوز جنسی و یا آسیب های روحی بر احتمال خیانت شخص، می افزاید.

  • بیماری های روانی

برخی هستند که از بیماری های روانی از جمله اختلال دوقطبی رنج می برند که خود عاملی مهم در افزایش احتمال خیانت در ازدواج می باشد.

  • سابقه خیانت در گذشته

طی تحقیقات و مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۷ تایید شده است که افرادی که در گذشته به هر نحوی در سابقه خود خیانت را دارند، ۳ برابر بیش تر از دیگر افراد، در رابطه های خود این عمل را تکرار می کنند.

  • اعتیاد به رابطه جنسی

اگر در یک رابطه، یکی از طرفین دارای اعتیاد به رابطه جنسی باشد نارضایتی به وجود آمده و در نتیجه جای دیگری به دنبال آن خواهد گشت.

سخن پایانی

عوامل متعدد و بسیاری در به وجود آمدن خیانت نقش بسزایی ایفا می کنند که نتیجه آن، آسیب دیدن افراد داخل این رابطه می باشد.

در صورتی که از خیانت همسر خود آگاهی پیدا کردید، بهترین راه قبل از انجام هر گونه اقدامی، مشورت گرفتن از روانشناس یا مشاوره خانواده و ازدواج می باشد. خیانت دیدن امری بسیار سخت و ناباورانه است که صحبت کردن درباره احساس خود در این مواقع با یک متخصص، کمکی شایان می باشد.

آخرین مقالات :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *